Alt ve üst göz kapağının, iç köşesinde iki küçük açıklık olarak başlayan gözyaşı kanalı, gözyaşının fazlasını burun boşluğuna boşaltır. Gözyaşı kanal tıkanıklığı gözde sulanmaya ve çapaklanmaya neden olur. Yeni doğan bebeklerde düzenli masaj uygulaması ile 1 yaşına kadar gözyaşı kanalı genellikle kendiliğinden açılır.
Açılmadığı durumlarda ve yetişkinlerde cerrahi müdahale ile gözyaşı kanalı ile burun boşluğu arasında bir geçiş oluşturulur. Bayanlarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Hasta, gözünün devamlı yaşarması ve çapaklanmasından şikayet eder.
Gözyaşını buruna ileten drenaj sistemi herhangi bir nedenden dolayı tıkandığında, üretilen gözyaşının bir kısmı göz kapaklarından yüze doğru akar. Bir kısmı da drenaj yollarında birikir. Göllenen bu gözyaşı sıklıkla enfeksiyon geliştirir ve göz kapaklarının iç açılarında, ağrılı bir şişlik veya iltihablı bir akıntı ortaya çıkmasına neden olabilir.
GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞI NASIL TESPİT EDİLİR?
Detaylı bir muayene ile göz sulanmasının sebepleri kontrol edilir. Gözyaşı deliklerinden lavaj uygulaması yapılarak sıvı verilir, hastanın genzinden sıvı geliyorsa kanallar açıktır, aksi taktirde kapalıdır.
GÖZYAŞI KANALLARINDAKİ TIKANIKLIK NASIL AÇILIR?
Gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisi cerrahidir. Ameliyatla gözyaşı kesesi ile burun boşluğu arasında yeni bir geçiş yolu açılır. Bazı durumlarda iyileşme sırasında bu geçişin tıkanmasını engellemek amacı ile gözyaşı kanalına yerleştirilen slikon bir tüp ameliyattan iki ay sonra çıkartılır. Bu ameliyatta başarı oranı çok yüksektir.
DOĞUŞTAN GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞI
Çocuklar gözyaşı drenaj yollarında bir tıkanıklık ile doğabilirler. Bebeğin bir veya iki gözündeki sulanma ve çapaklanma, doğuştan gözyaşı kanallarının tıkanıklığının belirtisi olabilir. Erken doğmuş bebeklerde erkek ve sezeryan bebeklerinde daha sık görülebilir.
Doğuştan olanların nedeni; bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında, gözyaşı kanallarının oluşumunu henüz tamamlamamış olmasıdır. Genellikle sorun, gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerdeki zarın delinmeden bebeğin dünyaya gelmesidir. Bu durumda gözyaşı buruna boşalamaz ve tıkanıklıklar bebeğin gözünde sulanmaya ve çapaklanmaya neden olabilir.
TEDAVİ AŞAMALARI NELERDİR?
Bebeklerdeki bu durum genellikle geçicidir. Uygun damla ve masaj ile düzelme ihtimali fazladır. Kanal tıkanıklığı 12-18 ay arasındayken düzelmezse genel anestezi altında gözyaşı kanalının üst ucundan sonda adı verilen bir alet ile girilerek kanalın alt ucundaki tıkanıklık açılır. Ortalama 3 dakikalık bir işlemdir. Başarı oranı ise %95 dolayındadır. Sonda uygulamasında düzelmeyen hastalarda ameliyat gerekebilir.